Huizenplan
Image default
Woningen

Hoe kunt u besparen op de woonlasten?

Eenieder krijgt op den duur te maken met woonlasten. Deze woonlasten noemen we ook wel vaste lasten, omdat ze elke maand terugkeren en een vast bedrag hebben. Zo weet u dat u elke maand een x bedrag kwijt bent aan huur of de hypotheek. Misschien heeft u zelf aan instanties de optie gegeven om het bedrag maandelijks van uw rekening af te schrijven door middel van een automatische incasso. Aan de vaste lasten denkt men niet zo gemakkelijk. U raakt al gauw gewend aan het feit dat u dit geld gewoon maandelijks kwijt bent. Toch zijn er manieren om op deze kosten te besparen. Het besparen in de woonlasten vergt tijd en wat strategie. Zo moet u de tijd nemen om even uw eigen situatie te bekijken. Daarna kunt u beginnen met het plannen van bepaalde zaken. Hieronder volgen er wat tips om te besparen op de woonlasten.

Sluit verzekeringen af die uw woning en inboedel beschermen

Weet u dat het afsluiten van verzekering ook kan helpen om te besparen in de kosten? Dit klinkt misschien raar, omdat u juist geld uitgeeft om de maandelijkse premie te kunnen betalen. Toch zijn er vele voordelen aan het afsluiten van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Mocht er namelijk onverwachts iets misschien, zoals bijvoorbeeld een brand aan de woning of uw inboedel, dan kunt u van uw verzekeraar verwachten dat u een vergoeding krijgt. Ook hoeft u zo niet in een keer een fors bedrag klaar te hebben staan.

Ga met uw hypotheekadviseur in gesprek

Heeft u een hypotheek afgesloten, dan bent u ongetwijfeld in gesprek gegaan met uw bank over het bedrag dat u maandelijks moet aflossen. Weet u ook dat dit bedrag niet vaststaat voor de hele aflossingsperiode? Er kan tussentijds van alles veranderen waardoor u dit bedrag kunt laten aanpassen. Heeft u een nieuwe baan en verdient u meer of heeft u geld ontvangen van een erfenis, dan kunt u ervoor kiezen om uw maandelijkse betalingen te verhogen. Zo bent u sneller van uw schuld af en wordt de hypotheek vanwege de verlaging in rente ook een stuk minder. Het is dus zeker de moeite waard om een gesprek aan te vragen met uw hypotheekadviseur.

 

 

Het verduurzamen van de woning voor een lagere energierekening

Het verduurzamen van uw woning wordt erg aangeraden om te besparen op uw energierekening. Vele mensen zijn u al voorgegaan door de woning goed te laten isoleren en zonnepanelen aan te brengen aan de woning. Dit vergt wel een investering. Heeft u dit geld niet vooraf dan zijn er toch andere handelingen die u kunt plegen om ervoor te zorgen dat ook u kunt genieten van een lage energierekening. Zo kunt u ervoor zorgen dat u in de woning niet onnodig in elke ruimte de verwarming aan doet. Ook hoeft de kraan van de verwarming niet volledig open te worden gedraaid. Op tijd de cv-ketel vervangen is ook weer zo’n handeling die wordt aangeraden. Verder kunt u ook tochtstrips in de woning aanbrengen.