Huizenplan
Image default
Tuin en buitenleven

Scherp vissen met een dobber!

Van een halve voetbal tot een klein kurkje, alles met drijfvermogen kan een vis vangen. Hij beter het drijfvermogen wordt gebalanceerd met lood, hoe nauwkeuriger je een aanbeet kunt registreren. En een betere registratie leidt over het algemeen tot meer vangsten, of je nu op de bodem of misschien mid-water vist. Hoe je een dobber goed kunt afstellen in verschillende situaties leggen we onderstaande uit.

Boven de bodem of op de bodem

Wanneer gevoerd wordt bij het haakaas, dan zal dit blijven liggen op de bodem van het water. Langskomende vis zal dan naar de bodem getrokken worden. Hierdoor is het vissen op de bodem (of vlak daarboven) vaak een verstandige keuze. Er zijn echter ook periode in het jaar, dat het minder verstandig is om zo’n voerplek aan te leggen. Dit zijn perioden waarin veel insectenlarven aan de oppervlakte van het water uitkomen. De vis zal deze beweging volgen en echt in de toplaag van het water rondhangen. Deze perioden kan je vaak snel herkennen door de vele kringen aan het oppervlakte van het water. Tijdens deze perioden kan je beter je haakaas vlak onder het oppervlakte aanbieden. Volg hier de vis. 

Wil je op de bodem vissen, dan zal de dobber moeten zinken op het laatste loodje op de vislijn. Bij het opnemen van het haakaas zal dit snel worden geregistreerd op de dobber. Een dobber van slanke bouw heeft daarbij minder weerstand in het water, dan een dobber met een breed lichaam. Hier kan je mee spelen als je te maken hebt met veel aanbeten die niet doorzetten. Ook bij stroming in het water helpt het om een slanke dobber te hebben. Deze is minder gevoelig in de stroming. 

Wil je liever net boven de bodem vissen of tegen het wateroppervlakte, dan kan je over het algemeen een dobber gebruiken met een breder lichaam. Deze kan beter in de oppervlakte drijven. Met een beetje golfslag zal deze ook het aas goed laten meebewegen net als het omringende water. Dit is vaak een goede trigger voor de vis om het aas op te nemen. 

Een viskoffer van een visser heeft dan ook verschillende soorten dobbers om in elke situatie uit de voeten te kunnen. Voor meer informatie kan je altijd bij de hengelsport winkel verder navraag doen. 

Voor meer info : https://www.sportvisgigant.nl/