Huizenplan
Image default
Woningen

Zal de huizenmarkt gaan instorten of blijven de prijzen stijgen?

De prijzen van huizen stijgen de pan uit, dit komt door het tekort aan woningen. Het tekort aan woningen is al jarenlang aanwezig en de verwachting is dan ook dat de situatie niet zo snel zal gaan veranderen. Dit betekend dus ook dat de prijzen van huizen blijven stijgen omdat er meer vraag is dan aanbod. Je ziet hierdoor dus ook dat mensen vaak op een latere leeftijd pas uit huis gaan. 

Corona

De wereldwijde corona pandemie heeft er wel voor gezorgt dat er onrust is ontstaan op de woningmarkt, veel mensen vinden het namelijk nog lastig om een voorspelling te maken op het gebied van de woningmarkt. Er zijn namelijk heel wat dingen waar je momenteel rekening mee moet houden. De economie is door corona namelijk hard geraakt waardoor er simpelweg minder geld verdient wordt, veel mensen raken namelijk ook hun baan kwijt. Het is daarnaast voor veel mensen ook een onzekere tijd, al helemaal voor ondernemers. Er wordt daardoor ook minder snel gekozen om een grote stap te maken die veel geld kost. Corona kan er ook voor zorgen dat de prijzen van huizen gaan stijgen, dit komt doordat mensen steunpakketten krijgen. Ook blijft de rente laag door corona, dit zorgt er dus voor dat mensen meer geld hebben om uit te geven. 

Eigen situatie

Momenteel is het ook moeilijk om een advies te geven of je de huizenmarkt op moet gaan, het is vooral belangrijk om je eigen situatie goed te bekijken. Kijk bijvoorbeeld naar het risico dat je loopt. Het is vooral belangrijk dat je je in een gezonde financiële situatie bevindt voordat je de woningmarkt op gaat. Wanneer je het lastig vindt om te bepalen of je klaar bent om de woningmarkt op te gaan kun je het beste langs een financieel adviseur gaan. Hierdoor wordt het risico wat je kunt gaan lopen nog kleiner.