Huizenplan
Image default
Woningen

5 Tips om je huis sneller te verkopen

Het verkopen van uw huis voor de gewenste prijs kan soms lastig zijn, ondanks de huidige woningmarkt. Een goede makelaar vinden die u ondersteuning biedt bij het verkopen van uw woning is een eerste stap in de goede richting. Maar het verkoopproces moet niet helemaal bij uw makelaar komen te liggen. 

Er zijn verschillende actiepunten die elke verkoper zou moeten ondernemen om zijn huis beter te laten opvallen tussen het grote aanbod. In dit artikel geven wij u 5 tips, hoe u ervoor kan zorgen dat uw woning opvalt bij de potentiele koper. Implementeert u alle tips? Dan kan het zomaar zijn dat u uw woning verkoopt boven de gewenste vraagprijs. Maar let op, wij bieden slechts garantie tot de deur. 

1. Zorg dat uw huis rommelvrij is 

Bijna iedereen heeft een overvloed aan spullen na een aantal jaar op zichzelf wonen. Deze spullen liggen waarschijnlijk verspreid door uw woning. Grote kans dat u dit niet eens meer opvalt, dus ik hoor u al denken: wat maakt het uit? Daar gaat u de mist in, potentiele kopers zien al deze spullen namelijk wel. 

En geloof me, een rommelig of ongeorganiseerd huis komt de verkoopkans van uw woning niet ten goede. Als u de woning dus sneller wilt verkopen, zorg dan dat het huis pico bello opgeruimd is. Verwijder meubels die de rust verstoren. Weggooien is overigens niet nodig, u kunt ook een opslagruimte huren om alle meubels in op te slaan.  

Door het huis zo eenvoudig mogelijk te maken, krijgen de potentiele kopers een beter ruimtelijk inzicht, waardoor de woning een stuk groter lijkt. Ook kunnen ze beter fantaseren over hun gewenste indeling. Maak hier dus gebruik van. 

2. Een inkoppertje, maar los alle gebreken in uw huis op 

Zodra de potentiele koper een gebrek tegenkomt in uw huis, bijvoorbeeld schimmel in de badkamer of een loszittende tegel in de keuken, biedt dit hen de mogelijk voor heronderhandelingen. 

Alles repareren voordat u uw huis op de woningmarkt aanbiedt kan een hele boel werk zijn. Indien u hier geen tijd of zin in heeft, raden we aan om in ieder geval alle opzichtige gebreken te repareren, zoals: 

 • Rottend hout 

 • Afbladderende verf 

 • Vlekken op vloeren en tapijten 

 • Lopende toiletten 

 • Druipende kranen 

 • Kapotte lichten 

 • Gebarsten ramen 

 • Etc. 

Eventuele problemen met betrekking tot uw woning zullen uiteindelijk worden ontdekt door de koper en zullen u hoogstwaarschijnlijk ook geld kosten. Daarom kunt u dit maar beter van tevoren aanpakken.   

3. Speel open kaart en wees duidelijk over de tekortkomingen van uw woning 

Elk huis heeft zijn sterke en zwakke punten, ook uw woning. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk dat de potentiele koper hiervan afweetWaarom? Daar verhoog ik toch niet de waarde van mijn woning mee…? Daar kan u gelijk in hebben, maar zoals het spreekwoord al zegt: eerlijkheid duurt het langst.  

Indien u de zwakke plekken van tevoren erkent bij de potentiele koper, verspilt u niemands tijd. De kopers weten dan ook wat nodig is om het huis in orde te maken. Deze kosten kunnen ze doorrekenen in het bod dat ze uitbrengen op uw woning. De kans is in dit geval groter dat ze toch een bod uitbrengen, en dat bod hoeft niet altijd tegen te vallen. 

4. Wees realistisch als het gaat om de vraagprijs 

Niets zorgt er sneller voor dat potentiele kopers afhaken dat een te dure woning. Zorg dat u de woning niet overschat als het gaat om de woningwaarde. 

Indien u een goede makelaar heeft, vertrouw dan op zijn kennis. De makelaar voert aanvankelijk van de verkoop vaak een zogenaamde gratis waardebepaling huis uit, om de actuele waarde van uw huis in kaart te brengen. Deze waarde is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de onderhoudsstaat, vergelijkbare woningen in de omgeving en overige factoren.  

Dat wil niet zeggen dat u direct moet instemmen met de actuele woningwaarde. Het kan zomaar zijn dat de markt aan het veranderen is en er steeds hoger op huizen wordt geboden. Zorg echter wel dat de prijs van uw woning realistisch blijft.  

5. Verkoop een ervaring in plaats van enkel het huis 

Zorg ervoor dat mensen een gevoel bij uw woning krijgen. Probeer van uw huis een plek maken die mensen niet meer willen verlaten. U heeft maar één kans om een eerste indruk te maken, zorg dan ook dat deze eerste indruk herinneringswaardig is.  

Maar hoe kun je dit het beste doen? Nou, bijvoorbeeld door: 

 • Ervoor te zorgen dat uw huis schoon is. Geen vuile vingerafdrukken op deuren, geen afval naast de prullenbakken, etc; 

 • Leuke accenten toe te voegen zoals bloemen, verse verf, zachte kussens of andere eyecatchers; 

 • Een muziekje aan te zetten die de sfeer kan beïnvloeden, bijvoorbeeld rustige jazzmuziek; 

 • Het aansteken van de openhaard. Dit brengt een warm gevoel naar boven bij de meeste mensen. 

 • Het fruitmandje aan te vullen. Dit versterkt de huiselijke sfeer. 

 • Een smakelijke geur door uw woning te laten vloeien. Koop bijvoorbeeld aangename geurkaarsen. 

Probeer waar mogelijke alle zintuigen te prikkelen van de potentiele verkoper, zodat hij uw woning niet meer zal vergeten. 

Aan de slag!

Zo. Dat waren ze. 5 praktische tips die ervoor moeten zorgen dat uw woning sneller, en voor een hogere prijs verkocht moeten worden.  

Indien u benieuwd bent naar de huidige waarde van uw woning, laat dan een waardebepaling huis doen door een lokale makelaar. Hierdoor krijgt u een goed beeld of de actuele woningwaarde aansluit bij de gewenste verkoopprijs. Indien dit niet het geval is raden wij aan om de bovenstaande tips zo secuur mogelijk door te voeren.  

https://www.lassoo.nl/gratis-waardebepaling-huis/