Huizenplan
Image default
Bedrijven

Investeren in een kwalitatieve CV ketel

Wanneer een ketel stopt met goed werken is onvoorspelbaar, maar je kunt jezelf voorbereiden door een onderhoudscheck te laten doen. Mocht je achteraf de bevestiging krijgen dat je een nieuwe ketel moet aanschaffen, dan is het verstandig om te kijken welke ketel de beste prijs en kwaliteitsverhouding heeft en goed past bij jouw huis en situatie.

Wanneer je gaat oriënteren op het internet kom je al snel veel ketels tegen voor relatief lage prijzen. Hoewel deze ketels op korte termijn aantrekkelijk lijken en veel geld besparen, kan het op lange termijn meer nadelen creëren dan voordelen. Een groot probleem is dat de goedkopere ketels sneller vatbaar zijn voor storingen. Mocht zo’n storing voorkomen dan kan het weken duren voordat de benodigde onderdelen beschikbaar zijn. Binnen deze periode heb je dan geen warm water ter beschikking.

Condenserende / niet-condenserende ketels

Alle condensatieketels die na 1 april 2005 zijn geïnstalleerd, moeten een efficiëntiewaarde van A of B hebben, wat vooral belangrijk is voor de vermindering van uitstoot en elektriciteit. De nieuwe ketel plus voorschriften moeten daarom wettelijk zijn aangepast, waardoor alle klanten een veel efficiëntere ketel krijgen.

Het belangrijkste verschil is dat condensatieketels tot 99% efficiënt zijn, terwijl een niet-condenserende ketel slechts tot 78% efficiënt is. Dit betekent dat condensatieketels je helpen om gemiddeld tot 310 euro per jaar op gasrekeningen te besparen en tegelijkertijd de huishoudelijke uitstoot reduceren.

Verschillende ketels

Een combiketel verwarmt water wanneer je het nodig hebt en heeft daardoor geen opslagtank. Hierdoor bespaar je veel energie en heb je direct warm water.

Hiernaast heb je ook een conventionele of standaard ketel, wat betekent dat je beschikt over een warmtetank of cilinder waar warm water in opgeslagen kan worden, voor later gebruik.

Een systeemketel is vergelijkbaar met een ketel die continu verwarmt wordt. Door gebruik te maken van meerdere componenten beschik je snel over warm water en is de ketel makkelijker in huis te installeren.

Welke cv ketel is geschikt voor mij?

Het is belangrijk om in kaart te brengen hoeveel warm en koud water je verbruikt per week en rond welke tijden. Ook moet er gekeken worden naar de hoeveelheid watervoorzieningen, als je bijvoorbeeld over twee douches beschikt heb je een grotere ketel nodig. Een ketel van onvoldoende grootte betekent dat de radiatoren niet warm genoeg zijn, waardoor je koelcellen achterlaat. Dit betekent dat je op sommige momenten niet beschikt over warm water. Wel veroorzaken te grote ketels onnodige belasting aan je systeem, wat kan resulteren in meer onderhoud en reparatiekosten.

Tip: wanneer je met een ingenieur praat over het formaat is het belangrijk om te weten: hoeveel radiatoren je hebt, hoeveel baden en hoeveel douches er in je huis zijn.

Garantie en levensduur

De kwaliteit en levensduur van een cv ketel wordt voornamelijk meegerekend in de prijs. Hoe duurder de ketel, hoe beter de kwaliteit. Fabrikanten geven langere garanties aan een hogere bouwkwaliteit omdat ze denken dat deze langer meegaan voordat het functioneren vermindert.

Waaraan kun je zien hoe efficiënt een cv ketel is?

Op alle ketels staan energie-labels die aanduiden of de ketel efficiënt is in het verbruik van energie en de productie van warmwater. Op de website CVketelvoordeel.nl vind je ook ErP-informatie (Enterprise Resource Planning), daarin staan alle details over energieverbruik en specificaties. Bij het invoeren van de gegevens wordt de efficiëntiescore geklasseerd van  A-G, waardoor een eenvoudige vergelijking van de ketels mogelijk is.

Conclusie:

Het is dus van groot belang om een moderne geaffineerde cv-ketel te kopen. Dit mede omdat je hierdoor een betere warm, koud installatie hebt en veel energie bespaart. Wel moet je er rekening mee houden dat alle cv ketels eens in de 4 – 6 jaar een keuring moeten doorstaan. Beschikken over een nieuwe cv ketel betekent niet dat hij minder kwetsbaar is voor lekkages, storingen en dergelijken.

https://www.cvketelvoordeel.nl/nl/