Huizenplan
Image default
Dienstverlening

Houten basis

Houtbouw wil zeggen dat wat je gaat bouwen, gemaakt is van hout. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij houten vaartuigen en dan in het bijzonder het casco. Materialen die we in Nederland vaak gebruiken wanneer we willen gaan bouwen zijn toch wel hout, steen en beton. Veel projecten in de bouw maken gebruik van verschillende materialen. Bij houtbouw gaat het echt om de opbouw van houten vloeren, verdiepingen en wanden.

Voordelen van houtbouw

De houtbouw kent enorm veel voordelen. Zo kies je voor het milieu wanneer je kiest voor houtbouw. Producten van hout hebben vaak het zogenaamde FSC-keurmerk. Voor hout kiezen is dus ecologisch kiezen. Daarnaast is hout heel gemakkelijk te verwerken. Dit is een fijn bijkomend voordeel voor kleine bedrijfjes in de bouw. Ze hebben hierdoor namelijk minder mankracht nodig en besparen zo kosten. Bovendien betekent houtbouw droogbouw. Doordat de bouwtijd sneller is, wordt een woning minder blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Dit heet droogbouw. Gemiddeld duurt het bouwen van een woning met hout zo’n 6 maanden. In de traditionele bouw is dit 1 jaar. Houtbouw zal in de toekomst het meest gekozen worden. Het is dan ook sterk aan te raden om te gaan voor een architect in houtbouw, die echt gespecialiseerd is en weet wat hij doet.

Houtsoorten

Houtbouw komt steeds vaker voor en wint steeds meer aan populariteit. Er zijn dan ook verschillende soorten hout die je eigenlijk kunt indelen in 2 verschillende groepen: naaldhout en hardhout. Onder hardhout verstaan we de productie van loofbomen. Bomen met blaadjes eraan dus. Loofbomen groeien niet zo hard als naaldbomen en zorgen dus voor duurzamer hout. Dit hout kan vaak ook buiten (in tuinen bijvoorbeeld) worden toegepast hierdoor. Naaldhout komt (zoals de naam al aangeeft) van naaldbomen en is minder duurzaam dan hardhout. Dit hout wordt gebruikt voor constructies die binnen zijn. Door de impregnatie van het hout gaat het wel langer mee en wordt het duurzamer.

Architecten

Er zijn veel architecten te vinden met zeer uiteenlopende specialisaties en vakgebieden. Vergelijk en bekijk ze grondig en ga voor een architect in houtbouw als je overtuigd bent. Je kunt natuurlijk altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen.

https://basvogelpoel.nl/houtbouw/