Huizenplan
Image default
Lampen en verlichting

De betekenis van RGB en RGBW bij Led verlichting

Tintentrilogie

In de Photoshop-generatie lijkt het overbodig om stil te staan bij de afkorting RGB, maar toch blijkt die niet voor iedereen meteen begrijpelijk te zijn. Bij led strips kun je naast wit en RGB LED ook nog kiezen voor RGBW en dus leek het me wel belangrijk om wat meer aandacht aan de drie basistinten te besteden.

Rood, Geel en Blauw

Op school hebben we allemaal geleerd, dat er drie basiskleuren zijn – rood, geel en blauw – die je kan mengen om op die manier alle kleuren te maken. Omdat kleur enkel bestaat bij de gratie van het aanwezige licht werken de primaire kleuren bij elektrische apparaten net iets anders. Het mengen van geel en blauw licht blijkt namelijk niet in alle gevallen groen licht op te leveren, terwijl een juist menging van rood, groen en blauw wel geel oplevert.

Wit licht

Bij RGBW led snoeren is per lichtpunt met dus al rood, groen en blauw licht ook nog eens een helder wit lampje toegevoegd. Dit zorgt voor de mogelijkheid om wit licht helderder te krijgen. Alle drie de primaire kleuren volledig openzetten geeft weliswaar ook wit licht, maar hier zal voor de echt goede kijker (in de praktijk zijn dat overigens alleen professionele camera’s) altijd een verschilletje te merken zijn tussen wit licht dat wordt weergegeven door enkel witte lampjes. 

Kunstlicht

Tenzij je led strips gaat gebruiken om je kunstwerken in het spotlicht te zetten is RGBW over het algemeen een overbodige keuze. Pas wanneer onder alle omstandigheden een kleurwaarneming, die zo gelijk mogelijk is met het daglicht noodzakelijk is, is de hogere prijs van RGBW voor jezelf en je huisgenoten te verantwoorden.

16 miljoen kleuren

Beide led strips geven je de mogelijkheid om je kamers of objecten te baden in één van 16 miljoen kleuren en al die kleuren zijn ook nog eens tot alle sterkten te dimmen. Als je dus op zoek bent naar een mogelijkheid om je huis op alle momenten aan je heersende stemming aan te passen of simpelweg de kleur van je belichting aan te passen aan je tv-beelden is de keus voor een RGB snoer voor jou ideaal. Perfectionisten kunnen beter meteen kiezen voor een RGBW snoer, want je weet tenslotte nooit of er nog een Picasso aan de muur komt hangen. En de zekerheid, dat er geen enkel apparaat ter wereld een fout in je belichting kan ontdekken is voor die mensen ook wat waard, toch?

Voor meer info :