Huizenplan
Image default
Meubels

Je eikenhouten tafel in goede conditie houden

Het onderhoud van de eikenhouten tafel

Een eikenhouten tafel is een prachtig en sfeervol meubelstuk dat iedere woonkamer echt een extra dimensie kan geven. Of je nu voor strak en modern gaat, of juist voor landelijk en traditioneel (probeer eens de match met een harmonica wandlamp!), voor romantisch of voor ruig industrieel; de eikenhouten eettafel vormt een ideale blikvanger voor in de woonkamer. Dan is het echter wel ontzettend belangrijk dat je hem goed onderhoudt! Wat gebruikssporen hoeven geen enkel probleem te vormen, maar je wilt natuurlijk niet dat het hout echt onherstelbaar beschadigd raakt. Met de volgende adviezen weet je in ieder geval zeker dat je alles doet om je eiken tafel optimaal te verzorgen.

 

Regelmatige schoonmaak

Natuurlijk stof je de tafel met enige regelmaat af, maar af en toe een flinke schoonmaak kan natuurlijk ook geen kwaad. Belangrijk is wel dat je dat op de juiste manier aanpakt! Anders kun je het hout flink beschadigen, wat natuurlijk zonde is van je mooie nieuwe aankoop. Het beste is om een eikentafel nu en dan op te schuren en hem met groene zeep schoon te maken. Let erop dat je boel daarna wel goed afdroogt, met een zachte doek die geen pluisjes achterlaat.

 

Temperatuurschommelingen

Hout is gevoelig voor temperatuursveranderingen. Wordt het snel warmer en kouder, dan kan het door al het krimpen en uitzetten gaan scheuren. Zorg er om die reden voor dat de temperatuur in de woonkamer ongeveer gelijk blijft, liefst rond de 20 graden. Ook de luchtvochtigheid is van belang; die zou niet boven de 55% moeten komen.

 

Zonlicht en verkleuringen

Zonlicht verkleurt de tafel. Zo lang dat maar gelijkmatig gebeurt, hoeft dat geen probleem te zijn – maar let op dat er geen voorwerpen constant op tafel staan en al het zonlicht blokkeren! Dat kan na verloop van tijd onregelmatige vlekken achterlaten wanneer je de blokkade uiteindelijk verschuift.

 

Vochtkringen

Een vochtkring in je tafel heb je zo – je hoeft maar een natte theepot neer te zetten, en voor je het weet krijg je die vlek er nauwelijks meer uit. Gelukkig is er wel degelijk een wondermiddeltje voor dat probleem: paraffineolie. Wrijf de eiken tafel daar stevig mee in, en je zult de uitgebeten vochtvlek als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

 

Vet en vuil

Vlekken op onbewerkt hout trekken ontzettend snel in, dus het is belangrijk dat je direct in actie komt als je er per ongeluk eentje maakt. Dat geldt niet alleen voor vetvlekken, maar ook voor bijvoorbeeld stift of zelfs vruchtensap. Neem een ph-neutrale zeep en verwijder het vuil daarmee met behulp van een zachte doek die niet pluist. Heb je bijvoorbeeld kinderen en weet je al zeker dat er veel vlekken op je tafel terecht zullen komen? Dan kun je overwegen om afwerkingsolie te gebruiken; daarmee loopt het risico op ingewerkt vuil ernstig terug.

Voor meer info : https://www.tafels99.nl/