Huizenplan
Image default
Tuin en buitenleven

Vijvers: Tips voor het kiezen van de juiste vijverpomp

Bij het plannen van uw achtertuinvijver is het essentieel om na te denken over de watercirculatie. Zo weet u hoeveel warmte of licht de vijver nodig heeft en of er vissen of andere waterdieren in zullen leven. U moet ook rekening houden met de locatie van uw vijver en hoe toegankelijk hij is voor onderhoud. In dit artikel leren we u alles wat u moet weten over het kiezen van de juiste Oase vijverpomp voor uw buitenruimte. Lees verder voor meer informatie…

 

 

Wat is een vijverpomp?

Vijverpompen worden gebruikt om het water in vijvers te laten circuleren. In een achtertuinvijver wordt het water onderaan aangezogen, door een filter geleid, via een waterval of beek omhoog geleid, en dan terug in de vijver. Pompen worden meestal in de beekloop of waterval geplaatst om uw vijver een visuele en akoestische functie te geven. Pompen zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat er altijd water door het vijverwaterfilter stroomt Het pompen van water door een vijver is nodig om organisch materiaal, zoals bladeren en visuitwerpselen, te verwijderen en het water van zuurstof te voorzien. De juiste vijverpomp kan ook worden gebruikt om uw vijver leeg te pompen voor overwintering.

 

Soorten vijverpompen

Zoals we hierboven al aangaven, zijn er een paar soorten pompen waaruit u kunt kiezen. Dit zijn dompelpompen, buitenpompen en membraanpompen. Dompelpompen worden meestal gebruikt voor kleine vijvers. Ze worden in de vijver geplaatst en zijn geschikt voor waterdieptes tot 40 centimeter. Ze kunnen zowel voor vijvers met als zonder vissen worden gebruikt. Externe pompen worden buiten de vijver geplaatst en zijn geschikt voor grotere vijvers. Ze worden ook gebruikt voor vijvers met vis. Externe pompen worden gewoonlijk via een lang snoer op de vijver aangesloten. Ze worden buiten de vijver geplaatst en zijn geschikt voor waterdieptes tot 6 meter. Membraanpompen zijn geschikt voor waterpartijen buiten, zoals fonteinen, en vijvers met vissen. Ze worden buiten de vijver geplaatst en zijn gewoonlijk via een lang snoer verbonden met een pomp. Membraanpompen zijn het meest geschikt voor grotere vijvers. Ze kunnen worden gebruikt voor waterdieptes tot 6 meter.

 

Hoe kiest u een vijverpomp?

Pompen kunnen afzonderlijk worden gekocht, vaak worden verkocht in een kit met andere onderdelen zoals slangen, of deel uitmaken van een voorgebouwd vijverfilter. Houd bij het kiezen van een pomp rekening met het volgende: – De grootte van de vijver: Als u een kleine vijver hebt, zal een kleine pomp werken. Heeft u een grote vijver, dan is een grotere pomp nodig. – De waterdiepte: Een pomp moet de juiste lengte hebben om het water te bereiken. – Debiet: Het debiet is de hoeveelheid water die in een bepaalde tijd door de pomp gaat. – Geschikt voltage: Pompen zijn ontworpen voor 110-120V of 220-240V. – Onderhoud: Hoe gemakkelijk is het om uw pomp te onderhouden? Pompen moeten regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden om hun prestaties op peil te houden en een veilig gebruik te garanderen.

 

Vijverpomp onderhoud

Het belangrijkste onderdeel van uw pomp is het filter. Het filter moet na elke 2 maanden worden schoongemaakt en elke 6 maanden worden vervangen. U kunt de pomp ook schoonmaken met een tuinslang. Wanneer u uw pomp schoonmaakt, zorg er dan voor dat u hem loskoppelt van de stroombron.

https://www.tuincenter-vincent.be/product/pondovac-5-vijverstofzuiger-oase