Huizenplan
Image default
Financieel

Dit is wat je moet weten over een hypotheek voor DGA

Ben je een directeur grootaandeelhouder en wil je een hypotheek voor DGA aanvragen? Dan moet je normaal gesproken de jaarcijfers van drie volledige boekjaren kunnen overleggen. De bank of de hypotheek verstrekker kijkt normaal gesproken ook naar de inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaren. Kun je geen drie boekjaren overleggen of heb je jezelf een laag inkomen gegeven dan krijg je in de meeste gevallen geen hypotheek. Het toetsinkomen is daarvoor te laag.

Wat houdt een DGA precies in?

Met een DGA wordt een directeur grootaandeelhouder bedoeld. Juridisch gezien kan een DGA een BV of NV hebben, maar ook andere rechtsvormen zijn mogelijk. Het investeren of ondernemen via een BV brengt vele voordelen met zich mee. Het oprichten van een vennootschap is tegenwoordig goedkoop en gemakkelijk. Veel accountants spreken vandaag de dag over adagium. Adagium betekent één bv is geen bv. Daardoor zie je steeds meer ondernemers met meerdere BV’s.

Een hypotheek voor DGA korter dan drie jaar?

Als je een hypotheek voor DGA gaat aanvragen dan is het verstandig om van te voren met een hypotheek adviseur te praten. Ze kijken naar een reëel toetsinkomen, kijken naar je verleden, maar er wordt zeker ook gekeken naar de toekomst. Welke branche ben je precies aan het werk, hoe zijn je winsten tot stand gekomen en welke kansen en risico’s zijn er. In sommige gevallen moet er dieper gekeken worden naar de cijfers. Dan kun je naast een adviseur ook een accountant inschakelen. Zodoende kun je bepalen of alle mogelijkheden

van de hypotheek aanvraag toereikend zijn. Laat de bevindingen verwerken in een bedrijfsanalyse zodat je met de juiste documenten naar de hypotheek verstrekker kan gaan en zij zullen ongetwijfeld mogelijkheden zien om een hypotheek te verstrekken.

 

Heb je een laag DGA inkomen, maar is er wel wat ruimte in je BV?

Vanuit een fiscaal oogpunt probeer je als DGA je inkomen zo laag mogelijk te houden. Dit kan voor problemen zorgen als je gaat proberen een hypotheek af te sluiten. Je krijgt dan geen hypotheek of een niet toereikende hypotheek waar je weinig mee kunt. Heb je echter genoeg en voldoende winst binnen je onderneming dan kan de winst mee worden genomen in het toetsinkomen. Daarbij moet er wel gezegd worden dat het bedrijf natuurlijk geen risico loopt. Zorg ervoor dat je toetsinkomen realistisch is en dat het inkomen bepaald wordt door specialisten zoals een accountant. Je kunt dan meer geld krijgen om een hypotheek te kunnen afsluiten zonder dat je daardoor in de financiële problemen komt.

 

Tip: www.finaforte.nl