Huizenplan
Image default
Financieel

Moet je een persoonlijke lening afsluiten als je spaargeld hebt?

Er kan een moment komen waarop u toegang nodig heeft tot een berg geld, of het nu gaat om een ongeplande uitgave of om een groot project zoals huisrenovatie aan te pakken. Als je spaargeld hebt, kun je ervan uitgaan dat je die rekening het beste kunt overvallen in plaats van lenen. Maar in sommige gevallen kan betaalbaar lenen een beter alternatief zijn om te veel geld uit uw persoonlijke reserves te halen.

Als een persoonlijke lening loont

Met een persoonlijke lening kunt u geld lenen om welke reden dan ook (in tegenstelling tot hypotheken en autoleningen, waarmee u kunt lenen met het uitdrukkelijke doel om respectievelijk een huis of een voertuig te financieren). Als zodanig zijn persoonlijke leningen vrij flexibel. Ze bieden ook relatief concurrerende rentetarieven, wat betekent dat u over het algemeen veel minder rente betaalt voor een persoonlijke lening dan wat een creditcard u in rekening brengt.

Als u geld nodig heeft, en je hebt wat spaargeld, kom je misschien in de verleiding om op je bankrekening te duiken en wat geld op te nemen. Maar als u hierdoor in een toekomstige noodsituatie tekort komt, kan het lonen om in plaats daarvan een persoonlijke lening af te sluiten om bijvoorbeeld te investeren in vastgoed

Stel u voor dat u € 3.000 per maand uitgeeft aan essentiële kosten van levensonderhoud en € 10.000 aan spaargeld hebt voor nooddoeleinden. Als u € 2.000 nodig heeft om meubels te kopen en u haalt dat geld van uw spaargeld af, dan verlaagt u uw saldo tot € 8.000.

Op dat moment bevindt u zich onder de minimaal aanbevolen drempel voor noodbesparingen . Over het algemeen wordt u geadviseerd om voldoende spaargeld te hebben om ten minste drie maanden aan essentiële rekeningen te dekken. In die situatie kan een persoonlijke lening zinvol zijn, vooral omdat de betreffende uitgave geen noodgeval is.

U kunt ook besluiten om een persoonlijke lening af te sluiten, zodat u met een gerust hart uw huis kunt verlaten. besparingen alleen. Stel dat u € 20.000 aan spaargeld hebt, wat genoeg is om ongeveer zes maanden aan essentiële kosten van levensonderhoud te dekken. Als u € 3.000 wilt of nodig hebt om een verbouwing of reparatie aan uw huis aan te pakken, en u voelt zich beter om uw spaargeld niet aan te spreken, dan is het volkomen redelijk om een persoonlijke lening af te sluiten, vooral als u in aanmerking komt voor een concurrerende rente over het bedrag dat u betaalt. wilt lenen.

Het draait allemaal om financiële flexibiliteit

Niet alleen zijn persoonlijke leningen een flexibel financieel product (in de zin dat u de opbrengst van uw lening voor elk doel kunt gebruiken), maar ze kunnen geeft u ook meer financiële flexibiliteit. Wellicht wilt u een hoger spaarsaldo aanhouden, niet alleen ter bescherming tegen ongeplande rekeningen, maar ook om het nastreven van andere doelen mogelijk te maken, zoals het starten van een bedrijf of het kopen van een tweede huis.

Als u met een persoonlijke lening uw kasreserves intact kunt houden, is er niets mis mee om er een af te sluiten, op voorwaarde dat de rente erop niet buitensporig is – wat, als uw kredietscore in goede staat is, dat waarschijnlijk niet zal zijn. Denk ook aan je kredietscore als je in het verleden bijvoorbeeld bij Conrad in termijnen hebt betaald, dit kan namelijk invloed hebben op je kredietscore als je niet op tijd terugbetaald. 

Als u nu een hogere rente wilt betalen voor een persoonlijke lening, dan kan het op dat moment lonend zijn om op uw spaargeld te vertrouwen. Maar als u op zoek gaat naar een persoonlijke lening, kunt u misschien een rentepercentage vinden waardoor lenen zinvol is.

https://spaarbuidel.nl/geld-lenen-zonder-bkr/