Huizenplan
Image default
Financieel

Hypotheekrente: wat moet jij weten?

Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden ben je waarschijnlijk aan het kijken of je deze woning kan financieren. Wanneer je dit aan het doen bent moet je verschillende aspecten in je gedachten houden. Is het wel realistisch om dit huis te kopen? Welke regels zijn er aan het kopen van de woning? Wat is de hypotheekrente die ik zou moeten betalen wanneer ik deze woning wil kopen? Veel mensen hebben niet genoeg gespaard om een woning in één keer te kunnen betalen en hebben dus een hypotheek nodig. Om dit geld te mogen lenen, betaal je een rente aan de geldverstrekker, beter bekend als de hypotheekrente.

Bepalen van de hypotheekrente

Een hypotheek kan je bij verschillende banken aanvragen. Echter hanteren niet alle banken hetzelfde tarief voor deze lening. Maar hoe bepalen deze banken dan de rente die jij moet betalen? Dit doen ze aan de hand van een aantal aspecten:

–          Inkoopprijs van het geld. Het geld dat jij wilt lenen wordt ingekocht door de geldverstrekker. Dit geld halen zij op de geldmarkt of kapitaalmaart. De ontwikkelingen van de marktrentes hiervan reflecteren op jouw hypotheekrente.

–          Het risico. Banken willen zo min mogelijk risico lopen wanneer ze geld uitlenen. Het is dus belangrijk om te bewijzen dat jij als lener het geld wel terug kan betalen de komende jaren. Wanneer de bank denkt dat ze een groot risico lopen wanneer ze geld aan jou lenen, dan zal de risico opslag hoger zijn dan wanneer ze het volle vertrouwen in je hebben.

–          De economie. Ook de huidige economie heeft impact op de hypotheekrente. Wanneer er een onzekere tijd voor de deur staat, kan dit ervoor zorgen dat de geldverstrekkers geen groot risico willen nemen en hogere hypotheekrentes hanteren.

–          Winst. Ook banken willen winst maken. Elke bank rekent dan ook een bepaalde winstopslag op de hypotheek die jij afsluit.

De goedkoopste hypotheekrente vinden

Wanneer je zelf niet veel weet over leningen, dan kan het handig zijn om een hypotheekadviseur om hulp te vragen. Hypotheekadviseurs hebben jarenlang ervaring met geldverstrekkers en weten precies hoe ze de laagste hypotheekrente kunnen krijgen voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet te veel zal betalen in de toekomst en heb je professionele hulp waar nodig.

Gerelateerde artikelen

Incassobureau Breda

Geld lenen voor het kopen van een vakantiehuis

Salarisverwerking uitbesteden om zelf te kunnen ondernemen