Huizenplan
Image default
Tuin en buitenleven

De Definitieve Gids voor het Snoeien van Struiken en Bomen

De Definitieve Gids voor het Snoeien van Struiken en Bomen

 

Het kan een uitdaging zijn om uw struiken en kleine bomen netjes te houden, vooral als u er veel hebt. Ze snoeien is echter niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Met het juiste gereedschap en de juiste technieken kunt u uw struiken en bomen gemakkelijk snoeien. Als u last heeft van uit de kluiten gewassen struiken of kleine bomen in uw tuin, hebben wij een handige gids voor u. In dit artikel zullen we u door het snoeien van de meest voorkomende soorten struiken en bomen (en zelfs wijnstokken) leiden. Met deze tips krijgt u uw planten weer op de rails, zodat ze de rest van uw tuin niet overnemen.

 

Struiken

Voordat u struiken gaat snoeien, moet u eerst weten welke struiken het zijn. Als u de struiken in uw tuin goed identificeert, zal het een stuk gemakkelijker zijn om ze te snoeien. Dit zijn enkele van de meest voorkomende heesters. Omdat heesters meestal heel gewoon zijn, zijn ze vaak een optie als je snel een lege plek in je tuin wilt opvullen. Enkele van de meest populaire heesters voor tuinen zijn: – Azalea – Bougainvillea – Vlinderstruik – Hydrangea – Hosta – Hulst – Ivy – Jasmijn – Magnolia – Oleander – Rhododendron – Rozenstruik – Wisteria

 

Bomen

Bomen zijn een geweldige aanwinst voor elke tuin, maar ze kunnen erg hoog worden en moeten vaak gesnoeid worden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten bomen. Het snoeien van bomen is iets gecompliceerder dan u zou verwachten, vanwege de hoogte van de planten. Zorg ervoor dat u veiligheidsuitrusting draagt (zoals handschoenen, veiligheidsbril en schoenen), zodat u zich niet per ongeluk verwondt tijdens het snoeien. – Arborvitae – Ceder – Cypres – Dogwood – Ginkgo – Kamperfoelie – Japanse esdoorn – Liguster – Olijfboom – Rode esdoorn – Rode knop – Sakura – Wilg – Gele populier

 

Wees voorzichtig bij het snoeien van heesters en bomen.

Wanneer u bomen of struiken snoeit, moet u extra voorzichtig zijn. Als u per ongeluk te veel afsnoeit, kunt u de plant gemakkelijk doden. Bij het snoeien is het belangrijk om een scherpe schaar of snoeigereedschap te gebruiken. Een botte schaar brengt alleen maar schade toe aan de plant. Als u een struik snoeit die houtachtige stengels heeft, zoals een hulststruik, moet u de stengels snoeien als ze nog groen zijn (voordat de plant de tijd heeft gehad om naar binnen te gaan). Als u de stengels afknipt wanneer ze droog zijn, zullen ze veel moeilijker te snoeien zijn. Bovendien zal het snoeien van struiken en bomen wanneer ze droog zijn, ertoe leiden dat ze veel meer bladeren verliezen dan ze normaal zouden doen.

 

Tips voor het snoeien van heesters

– Snoei heesters in het vroege voorjaar (maart/april). Neem bijvoorbeeld wanneer je een oleander gaat snoeien, in het voorjaar zijn ze nog in de hergroeifase en kunnen ze snel herstellen van de snoeibeurt. – Snoei heesters die bloeien of bessen produceren in de zomer. Bloeiende heesters die in het voorjaar en de zomer bloeien, kunnen in het vroege voorjaar worden gesnoeid. – Bij bloeiende heesters kunt u ze snoeien om hun grootte te behouden of u kunt ze snoeien om nieuwe groei te stimuleren. – Snoei heesters altijd boven het eerste stel bladeren. U wilt niet onder het eerste stel bladeren snoeien, omdat dat de wortels zou kunnen beschadigen. – Als u een overgroeide struik hebt die u onder controle wilt houden, kunt u het beste eerst alle ongezonde of dode takken wegsnoeien. Snoei de struik vervolgens in de vorm die u wilt.

 

Tips voor het snoeien van bomen

– Bomen kunnen het hele jaar door worden gesnoeid, maar ze moeten worden gesnoeid in de wintermaanden wanneer ze in rust zijn. Tijdens dit seizoen zijn bomen erg inactief en groeien ze meestal niet veel, wat het snoeien een stuk gemakkelijker maakt. – Wanneer u een boom snoeit, zorg er dan voor dat u weet wat uw uiteindelijke doel is. Wil je de boom vorm geven of wil je hem uitdunnen? – Wil je een (olijf)boom snoeien? Dan moet je ervoor zorgen dat je niet te veel afsnoeit. Als je te veel afsnoeit, zal de boom afsterven. Over het algemeen wil je niet meer dan een derde van de totale lengte van de boom snoeien. – Wanneer u bomen met bloemen snoeit, zorg er dan voor dat u ze snoeit tussen maart en juni. Dit is wanneer de bomen in hun actieve groeiseizoen zijn. – U kunt bomen op elk moment van het jaar snoeien, maar het is het beste om ze te snoeien als ze in de wintermaanden in rust zijn.

 

Hoe snoeit u een boom?

– Kies de boom die u wilt snoeien en ga na welk type het is. Verschillende bomen vereisen verschillende snoeitechnieken. – Bepaal eerst waar u de boom wilt snoeien. Als u de boom wilt uitdunnen, moet u beginnen met snoeien aan de top van de boom. Als u de boom wilt vormen, begint u met snoeien aan de onderkant van de boom. – Voordat u begint met snoeien, moet u ervoor zorgen dat u het juiste gereedschap hebt. Het beste gereedschap om te gebruiken bij het snoeien van bomen is een snoeizaag. – Wanneer u begint met het snoeien van de boom, probeer u dan voor te stellen hoe de boom eruit moet zien als u klaar bent. Het is ook een goed idee om een foto te zoeken van een boom met een vorm die u mooi vindt. – Begin met het verwijderen van dode takken. Zorg ervoor dat u ze zo dicht mogelijk bij de stam afknipt, zodat er geen wond ontstaat die tot ziekten kan leiden. – Ten tweede moet u de takken uitdunnen. Begin met het verwijderen van takken die naar het midden van de boom groeien. Verwijder ook de takken die naar de buitenkant van de boom groeien.

http://www.goodgarden.co.uk