Huizenplan
Image default
Woningen

Hoeveel overbieden op een huis?

Overbieden op een woning is de norm van 2022 en dit zal ook in 2023 een rol spelen bij het kopen van een woning.

Overbieden op een huis betekend dat je goed moet weten :

  1. Hoeveel hypotheek op basis van mijn inkomen?
  2. Hoeveel bedraagt de taxatiewaarde van aan te kopen huis?

Afwijzing bank door overbieden

De meeste afwijzingen gebeuren omdat kopers niet op de hoogte zijn van de marktwaarde van een woning. Iedereen maakt hypotheekberekeningen op basis van inkomen en iedereen gaat er vanuit dat als je op inkomen € 800.000,- kan lenen dat een bod van € 650.000,- op een woning met een vraagprijs van € 500.000,- veilig is. Helaas moet je eerst de taxatiewaarde weten.

Maximale hypotheek berekenen?

Als jij  correct jouw maximale hypotheek berekend dan is een woning kopen niet lastig. Bieden boven de vraagprijs is een spectaculair spelletje. Je moet weten hoeveel de taxatiewaarde bedraagt van elke woning waar jouw oog op valt. Al kan jij op inkomen voor € 700.000,- een hypotheek krijgen, als de woningwaarde € 500.000,- bedraagt dan is dat je maximale hypotheek. Hoeveel overbieden is dus afhankelijk van je inkomen en taxatiewaarde aan te kopen huis.

Hoger bieden dan de marktwaarde

Hoeveel hoger bieden

Hoger bieden dan de waarde van een woning betekend dat je alles boven de taxatiewaarde zelf moet betalen met:

  • Spaargeld
  • Overwaarde
  • Schenkingen

Is er onvoldoende overwaarde of eigen geld aanwezig dan gaat de hypotheek niet door. Dat betekend dat je wel de kosten maakt maar nog steeds geen huis hebt. Je hebt er dan veel tijd en moeite in gestopt maar geen woning. Weet hoe je moet werken. Lexwonen helpt kopers op basis van no cure no pay.

Voorbeeld hoeveel overbieden

Voorbeeld van hoeveel overbieden uit mijn eigen klantenkring. Guit en Lies uit Ede kochten via Lexwonen een woning in Ede op de Enka. De vraagprijs bedroeg € 475.000,-. De woningprijs was laag ingezet. Huizen uit die regio worden verkocht voor  € 550.000,- tot € 590.000,-. Wil jij hoger bieden op  een huis dan maak je alleen maar kans door een hoger bod te doen zonder voorbehoud van financiering. Dus geen ontbindende voorwaarden. Uitsluitend de bedenktijd van 3 dagen. Koop jij de woning zonder voorbehoud van financiering dan hoef je niet zoveel te overbieden.

Via lexwonen.nl brachten wij een bod uit van € 535.000,- zonder financieringsvoorbehoud. Klant is er vrij zeker van dat hij zijn woning heeft verkocht. Beiden hebben de woning gekregen en de hypotheek was snel geregeld. Hypotheek binnen 3 dagen is bijna standaard verhaal.

Wat moet je weten voor je gaat bieden?

Overbieden op een huis zonder ontbindende voorwaarden kan als jij weet wat je aan taxatie kan krijgen, je spaargeld en eventuele overwaarde van je huidige woning weet. Je moet vooraf een taxateur aan het werk zetten. Als jij niet weet hoeveel de taxatiewaarde bedraagt en je hebt te weinig eigen geld dan is er een probleem. Lexwonen doet deze inventarisatie vooraf en is binnen een paar minuten bekend. Een indicatie taxatiewaarde is vaak voldoende om te beginnen met bieden.

BKR is meestal  de oorzaak dat een hypotheek niet door gaat. Check altijd op bkr.nl jouw kredietwaardigheid. Weet dat jij elke euro die in de BKR staat 6 keer van je maximale hypotheek kan aftrekken. Snel een voorbeeld. Staan er 2 kredieten in de BKR met een totaal schuld van € 10.000,-? Je kan € 60.000,- minder hypotheek krijgen. Je kan ok zeggen dat je € 60.000 minder kan overbieden op een huis. Hoger bieden op een huis betekend dat je goed moet inventariseren. Gerard en Lieve hadden beiden een studielening en een mobiel lease abonnement. De hypotheek paste precies.

Als overbieden niet lukt?

Kan je niet overbieden op een woning omdat er te weinig inkomen of spaargeld is dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Denk eens goed na of je geen huis wil kopen met anderen. Op de website van Lexwonen vindt je hypotheken met broer of zus, samen met ouders of samen met vrienden. Maximale hypotheek met 3 of 4 personen brengt altijd de uitkomst.

Koop je samen met 4 anderen dan heb je gezamenlijk veel meer inkomen en veel meer eigen geld. Dat betekend weer dat het overbieden op een woning veel makkelijker gaat. Lexwonen doet dagelijks hypotheken voor meerdere personen.

Overbieden met 4 personen

Overbieden met 4 aanvragers betekend wel dat alle 4 de personen ook daadwerkelijk onder 1 dak moeten wonen, allemaal op de koopakte staan en de hypotheekakte. Niemand kan zomaar de woning verlaten. Als iemand het huis verlaat dan zal vaak de woning verkocht moeten worden omdat de hypotheek niet meer past. Maak vooraf duidelijke afspraken wat jullie intenties zijn. Verdienen jullie gemiddeld een € 35.000,- per persoon dan is een hypotheek van € 790.000,- mogelijk onder voorwaarden. Vaak is er voldoende eigen geld aanwezig met 4 aanvragers.

Het is mogelijk dat als iemand de woning verlaat dat hier een ander persoon zijn plaats vervangt. Helaas is ons dit nog nooit gelukt omdat de oude eigenaar recht heeft op een deel van de overwaarde. Afstand doen lijkt de makkelijkste weg maar iedereen moet verder. Bij afstand doen van de overwaarde komt ook de schenkbelasting om de hoek kijken. Gaat iemand de woning

Overbieden met 4 aanvragers kan via lexwonen zoals:

  1. Huis kopen samen met ouders
  2. Samen met vrienden in 1 hypotheek
  3. Kopen met broer of zus tot 4 personen

 

Huren of overbieden

Huurders gaan steeds vaker met 4 personen kopen via lexwonen. Tessa had een huurwoning in Amersfoort en ging met 3 vriendinnen kopen in plaats van huren. Huurwoning Amersfoort kost snel € 1250,- per maand . Ik heb het dan over een huur appartementje van 62 m2. Omdat Tessa met 3 vriendinnen kocht hadden ze voldoende eigen geld om te overbieden op de woning. In plaats van € 1.250,- per maand betaald ze nu nog € 295,- per maand.

Minister Hugo de Jonge heeft een bouwprogramma ontwikkeld waardoor er meer gebouwd wordt de komende jaren. Wij denken zelf dat vanaf 2032 er voldoende huur en koopwoningen zijn waardoor het overbieden op een huis niet meer nodig is.

Overbieden in Veenendaal

Ook in Veenendaal moet je hoger bieden dan de vraagprijs. Hoeveel overbieden is afhankelijk van de woningwaarde. In Veenendaal is het wel zo dat je vaak het overboden bedrag voor 70% kan meefinancieren in de hypotheek. Een huurwoning in Veenendaal voor 4 personen kost snel € 1750,- per maand. Koop je met 4 personen een woning in plaats van huren dan betaal je de helft minder per persoon.

Het meefinancieren van het hogere bod kan in Veenendaal omdat de waardes daar wat hoger liggen. Het totale bedrag van overbieden meefinancieren lukt nergens in Nederland. Er zijn wel mogelijkheden als jij een huis koopt van je ouders.

Huis kopen van ouders dan niet overbieden

Overbieden op een huis van je ouders hoeft niet.  Lexwonen krijgt steeds vaker de vraag om te bemiddelen tussen ouders en eigen kind. Koop jij een huis van je ouders dan krijg je de woning vaak goedkoper aangeboden. Let op, koop de woning nooit onder de WOZ-waarde van het huis. De fiscus ziet kopen onder de WOZ-waarde als een schenking.

Het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde is best groot. Koop je dus een woning van ouders dan kan je via lexwonen de hypotheekkosten meefinancieren in de hypotheek. Vaak kan dit ook als jij een woning koopt van vrienden of bekenden. Overbieden hoeft niet en de taxatiewaarde ligt vaak hoger dan de aankoopprijs. Vraag lexwonen om je te begeleiden met de aankoop, het overbieden en de hypotheek.