Huizenplan
Image default
Woningen

Radiatoren: verleden en heden

Radiatoren zijn een soort warmtewisselaar, wat betekent dat de primaire functie ervan is om thermische energie van het ene medium naar het andere te verplaatsen om een ​​ruimte te verwarmen. Als u radiatoren in uw huis installeert, kunnen de radiatoren worden gebruikt om een ​​ruimte succesvol te verwarmen. Deze dingen zijn gemaakt van metaal omdat metaal een uitstekende warmtegeleider is. Vroeger haalden radiatoren hun warmte uit het water of de stoom waarin ze worden ondergedompeld. Tegenwoordig zijn er moderne radiatoren, zoals een handdoekradiator of een designradiator, die tegenwoordig ook gebruik maken van elektriciteit.

Korte geschiedenis van radiatoren

Er wordt aangenomen dat Denison Olmsted de eerste persoon was die de term “radiator” gebruikte om een ​​verwarmingsapparaat aan te duiden. In 1834 patenteerde Olmsted een fornuis met een warmtewisselaar die warmte uitstralen om voedsel te koken. Hij patenteerde het als een “radiator”. Later in 1855 werd Franz San Galli, een Russische industrieel, gecrediteerd met het uitvinden van de huis radiator. Het was de eerste keer dat iemand ooit een radiator gebruikte om de temperatuur van een huis te verhogen. Aan het einde van de 19e eeuw begonnen American Radiator Company en vele andere bedrijven gietijzeren radiatoren te promoten om stalen radiatoren te vervangen. Dit werd gedaan om de kosten te verlagen en het marktaandeel te vergroten.

Elektrische radiatoren in het heden

Elektrische radiatoren kunnen met behulp van elektriciteit warmte opwekken uit elektriciteit in de radiator zelf. Deze warmte kan worden overgedragen op een vloeistof (zoals olie) die zich in de radiator bevindt. De warmte die wordt gegenereerd door het verwarmingselement van de radiator wordt overgebracht naar het oppervlak van de radiator als gevolg van de door convectie aangedreven circulatie van de olie die plaatsvindt in de radiator. Elektrische radiatoren hoeven niet te worden aangesloten op leidingen, waardoor ze draagbaar zijn ten opzichte van grotere radiatoren. Door deze eenvoud worden elektrische radiatoren steeds populairder. Sommige elektrische radiatoren kunnen ook warm water gebruiken. Deze functie komt vooral veel voor bij verwarmde handdoekenrek. Bij dit soort radiatoren gebruikt de radiator warm water als de cv-installatie in werking is. Het schakelt echter weer over op het gebruik van elektriciteit wanneer het hele gebouw niet verwarmd hoeft te worden. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten radiatoren zoals een design radiator die elektriciteit kan gebruiken om warmte te creëren.