Huizenplan
Image default
Bouwmaterialen

Voor- en nadelen van een rieten dak

Rieten daken zijn aan een opkomst bezig, steeds vaker zie je ze in het landschap verschijnen. Ze passen in allerlei stijlen: zowel op authentieke boerderijen als op een klassieke villa, en ook voor het ontwerp van moderne nieuwbouwhuizen wordt er meer en meer voor een rieten kap gekozen. Het kan elk huis een unieke uitstaling geven. Voor wie twijfelt, zetten we even alle voordelen en nadelen op een rijtje.

Voordelen

Een rieten dak heeft verschillende voordelen tegenover een pannendak. Ten eerste zorgt een rieten dak voor een betere isolatie, het houdt de temperatuur van buiten beter tegen. In de winter zal de koude dus minder binnen raken en blijft het warmer en in de zomer komt de warmte niet binnen en blijft het lekker fris binnen. Zo bespaar je dus op stookkosten en airco. Ten tweede zit er veel leven in een rieten dak. Het evalueert namelijk in de tijd: wanneer het pas geplaatst is, heeft het een goudgele kleur en naarmate het volwassener wordt, zal het grijsachtiger worden. Ook leeft het dak mee met het weer: als het regent wordt het dak donkerder door het water dat het opneemt, wanneer de zon schijnt is het riet droog en dus lichter.

Nadelen

Een nadeel is de prijs. Wat kost een rieten dak dan? De kosten zijn dubbel zoveel als die van een pannendak. Het is dus niet gigantisch veel, maar het is toch een beslissing waar je best even bij stil staat. Een tweede nadeel is het onderhoud dat het dak nodig heeft. Een rieten dak heeft zeker één keer om de vijf jaar onderhoud nodig, maar een jaarlijkse controle wordt aangeraden zodat de levensduur ervan zo lang mogelijk is.

Als je zelf twijfelt om een rieten dak te plaatsen, kan je een rietdekkersbedrijf contacteren om langs te komen en je huis te bekijken, zij geven je dan het juiste advies.

Voor meer info : https://www.rietwerk.nl