Huizenplan
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Zonnepanelen Huren of kopen?

Elk huishouden zal een eigen kosten-batenanalyse moeten uitvoeren om te kunnen bepalen of het zinvol is om zonnepanelen te kopen of te huren. Het kopen van een eigen systeem kost meer op voorhand, maar levert meer op; door het huren heeft u met weinig of geen geld toegang tot goedkopere elektriciteit, maar de voordelen zijn beperkter. Als u het systeem huurt, is het bedrijf waarmee u een contract afsluit eigenaar van het systeem en betaalt u hen een bepaald tarief voor de elektriciteit; als de huurperiode voorbij is, kunnen ze het systeem misschien weghalen. Als u eigenaar bent van het systeem, kan het voor u blijven werken, lang nadat het de kosten van de aankoop heeft betaald. Zorg ervoor dat u de totale levenscyclus en kosten van de lease vergelijkt en de besparingen afweegt tegen de voordelen die u zou krijgen als u het systeem in eigendom zou hebben.

Houd in uw financiële analyse in gedachten dat de panelen tientallen jaren kunnen functioneren maar andere elektronische apparatuur in het systeem, zoals de stroomomvormer, heeft een kortere levensduur. Vergeet niet om bij het begroten van de kosten van het project rekening te houden met vervangingen voor die andere systeemcomponenten.

Wat moet je in je contract voor het huren van zonnepanelen terugzien?

In het contract dat u ondertekent moeten alle details van de financiering, het eigendom en de prestatieverwachtingen worden vermeld. Ook moet u, omdat deze systemen web-enabled apparaten kunnen bevatten, controleren of iemand gegevens verzamelt over de productie en het gebruik van energie in uw huis en wie er toegang toe heeft.

Dat zijn een heleboel details om in gedachten te houden. Ribbers Solarworks heeft een aantal extra bronnen verzameld die dieper ingaan op de details. Als u twijfelt, ga dan niet alleen. “Als u niet de antwoorden krijgt die u nodig heeft, dan kunt u waarschijnlijk het beste wat juridisch advies inwinnen”.

Voor meer info :