Huizenplan
Image default
Woning kopen

Tips en valkuilen voor het kopen van een nieuwbouwhuis

Het is de droom van velen: een nieuwbouwwoning kopen. Je kan het geheel naar smaak indelen, er is minder onderhoud nodig, het huis voldoet aan de meest recente veiligheidseisen en de isolatie is ook nog eens beter. Echter, is het wel essentieel om voor en na de bouw te letten op een paar valkuilen, anders kan die droom voor een enkeling nogal naar uitpakken.

 

Houd de voortgang nauwkeurig in de gaten

Je hebt natuurlijk niet alle zaken zelf in de hand, maar toch kan het handig zijn om tijdens de bouw zo nu en dan te kijken naar zaken die niet bepaald kloppen en niet pas bij de sleuteloverdracht. Mocht er een bouwkundig foutje aanwezig zijn, dan kan deze tijdig hersteld worden en kan je jezelf flink wat ellende besparen. Eventueel kan het handig zijn om tijdens de bouw een expert over de vloer te laten komen voor een keuring, deze kan je inschakelen via diverse instanties, zoals: Vereniging Eigen Huis. Sowieso is het aan te raden om de expert mee te nemen bij de sleuteloverdracht, dan kunnen alle gebreken geïnventariseerd worden en in een rapport worden opgesteld.

 

Onderschat de extra kosten niet

 

Bij het aanleggen van een nieuwbouwhuis komen er diverse extra kosten aan te pas, zoals: de aanleg van de tuin en de erfafscheiding. Ook bedragen de bijkomende kosten van een nieuwbouwwoning ongeveer 9% van de aankoopprijs. Verder moet je voor de aankoop ook nog de bouwrente en bankgarantie ingecalculeerd. De bouwrente is zelf niet fiscaal aftrekbaar als deze bij de aankoopprijs zit inbegrepen, lees daarom altijd goed het contract door voor je tekent! De kosten houden hier niet niet op, want er komen nog kosten aan de woning. Er moeten nog schilderskosten betaald worden, een gas, water en licht contract moet worden afgesloten en uiteraard moet je je nieuwe stekje nog inrichten.

 

Neem polshoogte in de buurt

Neem de tijd op de buurt goed uit te kammen. Is er een school in de buurt? Waar is het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Is er een winkelcentrum of supermarkt in de buurt? Onderzoek uw eigen wensen goed, wilt u in het drukke, maar levendige Amsterdam wonen, dan kunt u kijken bij de nieuwbouwprojecten van Plannen. Als u bijvoorbeeld iets rustigers wilt, kunt u kijken bij vastgoedontwikkelaar Ted Biesterbos.

 

Voor meer info :