Huizenplan
Image default
Woning kopen

Aandachtspunten voor je beslist een opknapwoning te kopen

Ben je al een tijdje op zoek naar een woning en heb je eindelijk je hart verloren aan een pand? Laat je dan niet enkel leiden door je emotie, zeker als het een opknapwoning is en er toch nog (verregaande) renovatiewerken nodig zijn voor je er kan intrekken. Wij geven je enkele aandachtspunten mee die je zeker in rekening zou moeten brengen om jezelf niet met onverwachte kosten op te zadelen.

  • Neem je tijd om rond te kijken: Geneer je niet om rustig de staat van de woning te bekijken, als koper heb je alle recht om van kelder tot zolder de woning onder de loep te nemen. Heb je grote plannen voor een totaalrenovatie wees dan niet verlegen om te vragen naar een tweede of derde bezoek waarbij je je laat bijstaan door een architect of aannemer.
  • Vergeet de zolder niet: kijk naar de staat van het dak hout en de isolatie
  • Let op vochtproblemen: zeker in de kelder, maar let ook op of er geen bepaalde kamers zijn waar nog een vers laagje verf op de muur of het plafond is. Een minder eerlijke verkopen durft wel eens een vochtprobleem maskeren op deze manier.​
  • Vraag naar het EPC (engergieprestatiecertificaat) zodat je ziet wat de energiebehoeften van het huis zijn.
  • Bezoek de woning, of de buurt op enkele verschillende momenten (weekdag, weekend, morgen, avond,…) om te kijken of er geen overlast is die je niet dadelijk opgevallen was (drukke weg in de buurt, speelplein, geurhinder van een fabriek…)
  • Controleer de technische installatiesloodgieterij, elektriciteit, sanitair en verwarming. Vraag naar aankoopfacturen of bewijs van onderhoud.
  • Let op vergunningen en bezwarende of bindende omstandigheden: vergunning voor alle bijgebouwen, stedenbouwkundige voorschriften, bescherming als monument,… dit kan je ook op de technische dienst van de gemeente zelf opvragen.
     

Denk zeker ook na over hoe je de renovatiewerken wil aanpakken. Het is bij woningen die tien of twintig jaar oud zijn vaak beter om ineens alles eens grondig te vernieuwen met een totaalrenovatie in plaats van jaar na jaar kleine werken te doen. Al moet je budget dat natuurlijk wel toelaten.

Heb je vragen over renovatiewerken twijfel dan niet om al je vragen te stellen aan de expert in totaalrenovatie Limas@Home. Wij zijn beschikbaar voor vrijblijvend advies of een offerte, en staan u graag bij op een correcte en tijdige manier.

Voor meer info : http://www.limasathome.be/nl/blog/aandachtspunten-voor-je-beslist-een-opknapwoning-te-kopen