Huizenplan
Image default
Woning kopen

Wat doet een makelaar?

Een makelaar  is een persoon of bedrijf dat bemiddelt bij de verkoop, aankoop of verhuur van woningen, kantoren en overig vastgoed. Een makelaarsbedrijf kan meerdere rollen bekleden: aankoopmakelaar, verkoopmakelaar, verhuurmakelaar, en taxateur. De makelaar is een eeuwenoud beroep, met zijn oorsprong ergens in de middeleeuwen.

De aankoopmakelaar

De taak van de aankoopmakelaar  is het ondersteunen, faciliteren en adviseren van de klant tijdens het aankoopproces van een woning. Een aankoopmakelaar helpt de woonwensen van de koper in kaart te brengen en gaat vervolgens op zoek naar potentieel geschikte woningen. Indien de koper interesse heeft in een bezichtiging regelt de aankoopmakelaar dit met de verkopen. Bij eventuele interesse in een koop, voert de aankoopmakelaar de onderhandelingen met de verkoper. Ook biedt de aankoopmakelaar begeleiding bij notariële en eventuele juridische zaken. Veel aankoopmakelaar bieden ook nog hulp na de daadwerkelijke koop, bijvoorbeeld bij vragen of onduidelijkheden.

De verkoopmakelaar

De taak van de verkoopmakelaar  is het adviseren met betrekking tot de juiste verkoopprijs van het huis, het uitstippelen van een verkoopstrategie en aan de hand van deze strategie op zoek gaan naar potentiële kopers. De verkoopmakelaar faciliteert eventuele bezichtigingen en leidt onderhandelingen over de verkoopprijs. Bij een daadwerkelijke verkoop werkt de verkoopmakelaar het verkoopcontract uit en biedt hij of zij begeleiding bij notariële en eventuele juridische zaken

Verhuurmakelaars

Verhuurmakelaars bemiddelen bij de verhuur van woningen of kamers. Het takenpakket van een verhuurmakelaar bestaat voornamelijk uit:

  • De marketing rondom de te verhuren kamer of woning
  • Het aantrekken van en screenen van potentiele huurders
  • het faciliteren van bezichtigingen het opstellen van het huurcontract.

Een taxatie

Bij een woningtaxatie  wordt de waarde van een woning bepaald door een taxateur. Naast de kwaliteit van het huis wordt ook rekening gehouden met de buurt, de grootte en meer. Mensen kunnen verschillende redenen hebben om een taxatie aan te vragen, bijvoorbeeld bij de koop of verkoop van een woning. Of: de bank wil een prijs weten of er is een document nodig bij bijvoorbeeld het afsluiten van een opstalverzekering, een nieuwe hypotheek of een gedwongen verkoop.

Keurmerk voor makelaars

Er zijn veel verschillende makelaars operationeel op de Nederlandse markt. Bij je selectie kan je in overweging nemen of het makelaarskantoor is aangesloten bij de SCVM (Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs). Ook kun je controleren of het bedrijf een keurmerk van de NVM heeft. De NVM is de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen

 

Voor meer info :

Gerelateerde artikelen

De mooiste huizen kopen in Borne

Makelaar Hilversum over de voorbereiding van een open huis

HelderinHuizen – vrouwelijke makelaar