Huizenplan
Image default
Woning kopen

Aftrek intresten bij een hypothecaire lening tweede woning.

Huiseigenaar en lenen

Tegenwoordig is het door de dalende huizenprijzen en de economische crisis bijna onmogelijk een 2de hypotheek te krijgen. Banken zijn zeer terughoudend met het verstrekken van hypotheken, laat staan 2de hypotheken. Geld investeren voor een verbouwing blijkt dan helaas vaak een noodzakelijk kwaad om een woning nog te kunnen verkopen wanneer de schuld groter is dan de winst van de woning.

Zoals eerder gezegd zijn de banken door de nieuwe wetgeving in samenspel met de crisis erg terughoudend in het verstrekken van een 2de hypotheek. Zit er dan niets beter op dan in het huis te blijven wonen in afwachting van het moment dat de huizenprijzen weer zullen klimmen ergens in de toekomst? Nee, er zijn misschien toch een mogelijkheid. In veel gevallen is het namelijk mogelijk wel geld te lenen, ook wanneer de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, via het zogenaamde WOZ-krediet.

WOZ Krediet

Een WOZ-krediet is een doorlopend krediet, een normale lening met dezelfde voorwaarden, maar dan enkel bestemd voor huiseigenaren. Het WOZ krediet is in tegenstelling tot de 2de hypotheek vrij besteedbaar, verder hoef men niet naar de notaris, kan er boetevrij aanvullend afgelost worden op de lening en kan er opnieuw geld opgenomen worden tot aan de kredietlimiet tot de leeftijd van 65 jaar. Een nadeel hierbij kan zijn dat hoewel de rente laag te noemen valt, deze niet vastgezet kan worden in het geval van een WOZ-krediet. Verder is de rente, indien het bestedingsdoel van de lening woningverbetering betreft, fiscaal aftrekbaar.

Al met al zal dit product voor een groot aantal huiseigenaren een ideale uitkomst zijn omdat, ook wanneer de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis, iemand toch kan lenen bij sommige kredietverstrekkers.

Duurzaamheidslening

Daarnaast kan men nog energiebesparende werkzaamheden uitvoeren aan het huis waarover men slechts 2% rente betaalt. Dit is een zogenaamde duurzaamheidslening. Deze lening kan gebruikt worden voor de aanschaf van zonnepanelen, het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden en dakwerkzaamheden.

Een duurzaamheidslening kan bijvoorbeeld voor een kleine verbouwing gebruikt worden om de woning beter te optimaliseren en zodoende in waarde zal stijgen. Er zijn diverse aanbieders van deze leningvorm en de voorwaarden kunnen het beste via de diverse websites met elkaar vergeleken worden. Het is verstandig om ook te zoeken naar websites met meer informatie over de fiscale voorwaarden van de duurzaamheidslening en de fiscale aftrekbaarheid van het WOZ-krediet.

De winsten die de banken maken op hun hypotheken lijkt weer wat af te nemen, wat betekent dat u als consument weer een meer eerlijke prijs betaalt voor de hypotheek die u heeft lopen. De afgelopen tijden wisten de banken enorme winsten te maken op de hypotheekproducten, waarmee ze de balansen behoorlijk aan hebben kunnen sterken. Er kwam kritiek van onder andere de Vereniging Eigen Huis, iets dat nu eindelijk wat effect lijkt te hebben.

Daling naar 0,67 procentpunt

De winsten van de banken bedroegen eerder dit jaar nog 1,06 procentpunt. Dat betekent dat dit deel van de rente pure winst was voor de bank, een klein percentage met grote gevolgen dankzij de grote bedragen waar het om gaat. Bovendien betekende dit dat de hypotheekrente relatief hoog lag, waardoor de huizenbezitter een hoge prijs betaalde voor het bewonen van een eigen woning. In juli is dit percentage teruggelopen naar 0,67 procentpunt. Dat betekent nog altijd een aantrekkelijke winstmarge voor de banken, maar deze is duidelijk lager dan ongeveer een half jaar geleden.

Buffers opbouwen

De banken hebben tot nu toe steeds aangegeven dat ze deze winstmarge nodig hebben, om de balansen te sterken en daarmee een buffer op te bouwen. Indirect geven ze hiermee aan dat ze de hypotheeknemer op wensen te laten draaien voor de risico’s die men eerder zelf heeft genomen.

Met name aan het begin van dit jaar waren het de huizenbezitters die de prijs betaalden voor de problemen waar veel van de banken mee te maken hadden gekregen. Dat lijkt nu weer wat minder te worden, waardoor het steeds beter mogelijk wordt om een relatief voordelige hypotheek af te sluiten.

Herstel van de woningmarkt

Nu het erop lijkt dat de woningmarkt zich kan gaan stabiliseren is de verwachting dat de winsten van de banken per hypotheek verder terug zullen gaan lopen. Dankzij het aantal nieuwe woningen dat er wordt verkocht kunnen de banken ook weer meer hypotheken verstrekken. Een lagere winstmarge leidt uiteindelijk dan toch tot voldoende kapitaal, waardoor zij de mogelijkheid hebben om de balans op orde te brengen. Wat dat betreft zou het verdere herstel van de woningmarkt ervoor kunnen zorgen dat woningen beter betaalbaar worden. Wilt u advies over het afsluiten van een lening? Ga dan best naar www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu

Voor meer info : https://www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu/

Gerelateerde artikelen

Huis verkopen Groningen

Onafhankelijk de goedkoopste & maximale lening berekenen voor je woning

Woning kopen in de omgeving van Hoogeveen