Huizenplan
Image default
Financieel

Geld lenen voor het kopen van een vakantiehuis

Er zijn enorm veel mensen in Nederland die meer dan één woning bezitten. De woning die ze kopen naast het hoofdverblijf, fungeert dan vaak als vakantiehuis of als een beleggingspand. Een groot deel van de vakantiehuizen bevindt zich in het buitenland. Er is maar een klein deel dat een tweede woning koopt vanuit eigen middelen. Het overgrote deel zal een lening moeten afsluiten om een vakantiewoning te kunnen financieren. Maar hoe kun je nu geld lenen voor eenvakantiewoning ? In dit artikel geven je verschillende leenvormen die je zou kunnen gebruiken om een vakantiewoning aan te schaffen.

Wat is het verschil tussen het financieren van je woning en je vakantiehuis?

Een tweede woning financieren kan op verschillende punten sterk afwijken van de financiering van het hoofdverblijf. In Nederland kennen we allereerst de hypotheekrenteaftrek. De rente die je betaalt over een lening is aftrekbaar, wanneer er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan en als de lening wordt gebruikt voor de verbetering of aankoop van de eerste woning, het hoofdverblijf. Koop je een tweede huis, dan is de rente die je betaalt over deze lening niet aftrekbaar.

Nog een belangrijk verschil is dat de financiering van een vakantiehuis vaak stukken lastiger is dan een eerste woning financieren. Een bank of een andere financieringsmaatschappij, zal veel kritischer kijken naar je financiële situatie. Ook zullen ze eisen dat je een groot gedeelte zelf inbrengt van de financieringsbehoefte. Niet iedereen kan zich om deze reden een vakantiewoning veroorloven.

Welke leenvormen zijn er als je een vakantiewoning wilt kopen?

Er zijn een aantal financieringen mogelijk als je een vakantiewoning wilt kopen. Allereerst kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek te verhogen. De meeste mensen die beslissen om een vakantiehuis of een tweede woning te kopen, hebben op hun eerste woning vaak een grote overwaarde. De hypotheekrente op een eerste huis is vaak lager dan de hypotheekrente op een tweede huis. Het kan dus aantrekkelijk zijn om te kijken of je huidige hypotheek kan worden verhoogd. Een vakantiehuis zal dan gefinancierd kunnen worden vanuit deze hypotheekverhoging. De hypotheekinstelling kan dan wel eisen dat de tweede woning als onderpand fungeert voor de lening.

Hypotheek afsluiten met het vakantiehuis als onderpand

Banken lopen een groter risico als er een tweede woning wordt aangeschaft. Om deze reden zal een vakantiehuis vaak dienen als onderpand bij het afsluiten van een hypotheek. In de praktijk komt het er op neer dat de bank maar een gedeelte zal willen financieren van het aankoopbedrag. Wil je dat de bank je een hypotheek verstrekt? Dan zal je dus een groot gedeelte van de financiering zelf in moeten brengen. Dit is helemaal het geval als het gaat om een vakantiewoning in het buitenland.

Een WOZ krediet afsluiten

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een WOZ krediet. Dit is in de basis voor huizenbezitters een doorlopend krediet. Om te bepalen of het haalbaar is om een WOZ krediet af te sluiten, zal de kredietverstrekker kijken naar de WOZ waarde van de huidige woning. Ook wordt er gekeken naar eventuele andere leningen.